Veelgestelde vragen

 

  1. Welke soorten bestrating zijn geschikt voor zwaardere belasting?
  2. Hebben alle materialen in een pak allemaal dezelfde kleur?
  3. Waarom wordt geadviseerd om met een kleine voeg te straten?
  4. Wat zijn die witte vlekken op de bestrating?
  5. Waar moet ik op letten bij het reinigen?
  6. Wat kan ik doen tegen vlekken van blad- en plantenresten?
  7. Groene algen en mossen op bestrating?
  8. Klopt de weergegeven foto met het product?
Welke soorten bestrating zijn geschikt voor zwaardere belasting?

Alle beton en gebakken producten die minimaal 6 cm dik zijn, zijn geschikt voor zwaardere belasting. Deze producten zijn geschikt voor een terras of oprit. Belangrijke voorwaarde is wel dat de voorbereidende werkzaamheden (het grondwerk)  goed zijn uitgevoerd. Als het grondwerk niet goed is uitgevoerd, kunnen ook producten die 6 cm dik (of dikker) zijn, mogelijk bezwijken onder druk.

Hebben alle materialen in een pak allemaal dezelfde kleur?

Door het gebruik van natuurlijke grondstoffen in het productieproces kunnen beperkte kleurverschillen optreden. Meng verschillende pakken dan ook altijd door elkaar en stapel het pak van boven naar beneden af en niet laag voor laag. Kleine kleurverschillen kunnen zich dus altijd voordoen maar egaliseren zich na verloop van tijd.

Waarom wordt geadviseerd om met een kleine voeg te straten?
Hiermee vangt u de spanningsverschillen op die in tegels kunnen ontstaan door weersinvloeden zoals kou en warmte. Splintervorming van tegels wordt hierdoor verkomen omdat de tegels niet strak tegen elkaar aan liggen en ook worden er kleine maatverschillen met de voeg opgevangen.
Wat zijn die witte vlekken op de bestrating?

U heeft nog niet zo lang geleden een nieuwe bestrating aangelegd en nu komt er witte uitslag op. Is dit erg en moet u nu uw hele bestrating of dat stuk bestrating vervangen? We kunnen u gerust stellen en de vraag hier duidelijk met “nee” beantwoorden.

Het natuurlijk proces:
Bestratingmateriaal van beton is een zuiver natuurproduct. Beton bestaat uit zand, kiezel, cement en water. Cement wordt gebrand van kalk en leemhoudende stoffen. Kalk lost altijd iets op door water in de vorm van condens en regen. De ontstane oplossing verdeelt zich hierbij over het oppervlak van de bestrating. Als het vocht weer verdampt, ontstaat er een witte sluier op de bestrating.

Ons advies:
Om dit proces enigszins te versnellen kan de bestrating regelmatig worden bevochtigd, zodat het verdampingsproces gecontinueerd blijft. De witte sluier kan eventueel deels worden verwijderd met een licht zuur middel, zoals azijn. Het ontstaan van een witte sluier is een natuurlijk proces. Daarom kan Nico Meeuwenoord Steengoed bv geen klachten behandelen met betrekking tot de witte uitslag.

Waar moet ik op letten bij het reinigen?
Het reinigen van betonproducten met hoge drukreinigers wordt afgeraden. Door de grote kracht van de waterstraal worden cementdeeltjes langzaam weggespoten. Hierdoor kunnen de korrels los raken, waardoor het beton poreus wordt. Dit kan ten kosten gaan van de kleur en de dichtheid van de steen. Hierdoor versneld u het proces van alg en mos groei op uw tegels. Ook het gebruik van een brander om onkruid te verwijderen of het gebruiken van dooizout kan de deklaag beschadigen. Veelal volstaat het schoonmaken van de bestrating met water en zachte (groene) zeep. Wanneer dit niet lukt, vraag dan Nico Meeuwenoord Steengoed bv voor  meer advies.
Wat kan ik doen tegen vlekken van blad- en plantenresten?
Doordat blad- en plantenresten op de bestrating zijn blijven liggen is het daarin aanwezige loog in de bestrating getrokken en zijn de donkere vlekken ontstaan. Dat dit gebeurd is niet altijd te vermijden, maar wel voor een groot deel te beperken. Begin met wekelijks vegen van de bestrating. Zorg ervoor dat er geen bladresten of vuil blijft leggen, het daarin aanwezige loog zal langzaam in de bestrating trekken. Eventuele vlekken van bladeren, bloemen, etc.. zullen door regelmatig onderhoud en door uitregenen geleidelijk verminderen. Bij hardnekkige organische vervuiling en groene aanslag kunt u gebruik maken van de reinigings- en onderhoudsproducten die daar specifiek voor ontwikkeld zijn, zoals Lithofin. Houdt u zich daarbij altijd aan de instructies van de fabrikant van de door u gebruikte bestratingsmaterialen en aan de instructies van de leverancier van het betreffende onderhouds- of reinigingsmiddel, zoals vermeld op de verpakking. Vraag Nico Meeuwenoord Steengoed bv  voor meer advies.
Groene algen en mossen op bestrating?
Groene alg groeit overal en zeker op sierbestrating. Wel is het van de ene soort makkelijker te verwijderen dan van de andere. De alg groeit met name als het langere tijd vochtig is en als de zon weinig schijnt. Met name dus in de herfst en in de winter en het begin van het voorjaar. Voor het gebruik van alg en mos reinigers kunt u het beste contact opnemen met Nico Meeuwenoord Steengoed bv. Zij helpen u adviseren welke reinigings product het beste past bij het door u gekozen materiaal.
Klopt de weergegeven foto met het product?
Wij doen ons uiterste best om een zo goed mogelijke weergave van de werkelijkheid te geven. Helaas is dit niet altijd mogelijk. U bent van harte welkom om langs te komen bij Nico Meeuwenoord Steengoed bv om alle producten te bekijken.